Buiten gewoon

genieten van het leven

Beste tuinliefhebber,

Begint het met de komst van het nieuwe jaar ook bij jou te kriebelen om er weer in te vliegen? Kan je ook niet wachten tot het beter weer wordt om vopnieuw volop van je tuin te genieten? Tel je de dagen af tot alles weer in volle bloei staat? We kennen het gevoel, want net als jij hebben we bij DCM een passie voor tuinieren.

Die liefde voor de natuur vertaalt zich ook naar onze producten, met oplossingen voor de tuin van vandaag en morgen, ontwikkeld met zorg voor de natuur... We zijn er namelijk van overtuigd dat een milieuvriendelijke aanpak de sleutel is voor een groene toekomst. Ons Naturapy"-lijn bijvoorbeeld maakt gebruik van de natuur om diezelfde natuur een handje toe te steken. Laten we er een prachtig jaar van maken!

Veel leesplezier!
Els De Ceuster

Inhoud

Moestuinadvies van sterrenchef Gert de Mangeleer

Aanleg gazon: stappenplan

Elk gazon zijn menu

Bloemen met een missie

Recept Gert De Mangeleer: combinatie tomaten

S.O.S. BUXUS

Creëer je eigen insectenhotel

- Leven ontstond in de tuin -

START TO
moestuin

door DCM moestuinexperte Emmy De Caluwé

Goed begonnen is half gewonnen, luidt het spreekwoord. Dat geldt zeker ook voor wie een moestuintje wil aanleggen. Met een goede voorbereiding geniet je achteraf volop van de vruchten van je arbeid – wat je hier best letterlijk mag nemen. Maar hoe haal je het maximum uit je tuin?

Goed begonnen is half gewonnen

Laten we beginnen bij het begin: de keuze van het juiste perceel. Kies het stukje grond dat in de loop van de dag het meeste zonlicht krijgt. Staan daar nog planten die je eerst wil verwijderen? Gebruik dan alternatieve middelen om hiermee komaf te maken. Kies voor een middel zonder nawerking zodat je snel terug aan de slag kan.

Met DCM Anti-Onkruid & Anti-Mos, op basis van werkzame stof aanwezig in de natuur, zijn de effecten al na enkele uren zichtbaar en kun je nauwelijks drie dagen later al zaaien!

DCM Anti-Onkruid & Anti-Mos 1L - € 19,95

Gezonde bodem

Het perfecte lapje grond uitgekozen voor je moestuin? Dan komt het er nu op aan om de bodem in orde te brengen, zodat je plantjes zich helemaal in hun sas voelen. Want een gezonde bodem zorgt voor gelukkige groenten, die ook lekkerder zijn op je bord. Let bijvoorbeeld op de bodemstructuur of de vochtigheid van de grond. Een kruimelige bodem is ideaal en een bodem die te nat is, is een absolute no go. Niemand heeft graag natte voeten en je planten al zeker niet.

TIP

Begin met gemakkelijke groenten en kruiden voor een snel resultaat bv.: sla, pompoen, courgette, boontjes, radijs, peterselie, bieslook, rode biet, stengelui/pijpajuin

Moestuinbak

Geen plaats voor een ‘traditionele’ moestuin maar toch behoefte om je groene vingers bot te vieren? Geen probleem, een moestuinbak biedt de oplossing!

Voor een moestuinbak gebruik je geen gewone aarde uit de tuin, maar werk je bij voorkeur in drie lagen: een basislaag van korrels (zoals de DCM Hydrokorrel), een middenlaag met DCM Vivimus voor Groenten en Fruit, voor een grovere structuur en last but not least de bovenlaag, die uit potgrond bestaat. Kies voor een potgrond die basisvoeding, fossiele zeewierkalk en lavameel bevat. Je moestuinbak en alles wat er groeit zullen je er eeuwig dankbaar voor zijn!

De ideale start

Geef je teergeliefde planten een streepje voor met de bodemverbeteraar DCM Vivimus® Groenten & Fruit en de potgrond DCM Ecoterra® Groenten & Kruiden. Die bevatten de ideale startvoeding en zorgen voor de perfecte wortelomgeving. Voorzie in een later stadium extra voeding, die je wekelijks meegeeft met het gietwater. Gebruik hiervoor DCM Vloeibare Meststof Groenten & Kruiden BIO en je planten zullen kirren van plezier!

DCM Vivimus® Groenten & Fruit voegt nuttige bacteriën toe aan de middenlaag. Het zorgt voor een betere opname van voedingselementen, waardoor ze beter groeien, en de plant gezondere wortels geeft. Met andere woorden: mooiere planten, een rijkere oogst … en een blijere tuinier.

Vivimus® Groenten & Fruit 60L - € 8,50
DCM Ecoterra® Groenten & Kruiden 60L - € 11,45
DCM Vloeibare Meststof Groenten & Kruiden 0,8L - € 6,60

TIP

Je hoeft heus niet elk jaar de volledige bak leeg te maken en opnieuw op te vullen. Het volstaat om de bovenste laag potgrond te vervangen en je moestuinbak kan er weer tegenaan voor een jaartje.

Steek je tuin een handje toe

Sterrenchef Gert De Mangeleer weet beter dan wie ook dat niets zo lekker smaakt als groenten en kruiden uit eigen tuin. Maar het gaat niet vanzelf: ook terwijl je planten groeien blijf je best bij de pinken. We vroegen hem hoe hij de natuur een handje toesteekt.

Wat is essentieel om je planten optimaal te laten groeien?

Gert De Mangeleer: “Goh, er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden, bemesten, bijvoorbeeld. Om het met een boutade te zeggen: ook een plant moet eten. Die bemesting is trouwens niet alleen nodig voor de plant, ook voor de bodem. Jaar na jaar groenten en kruiden kweken vraagt een pak energie van de bodem. Het is dus niet meer dan logisch dat je de voedingsstoffen opnieuw aanvult. Anders raakt de grond uitgeput en zal je oogst jaar na jaar afnemen. In de natuur is de kringloop gesloten: dieren eten planten en geven de voedingsstoffen terug aan de natuur via mest. Ook wanneer het sterft geeft een dier voedingsstoffen terug aan de aarde. In de tuin gebeurt dat niet. Daar moeten we ingrijpen.”

Welke producten kan je aanbevelen?

Gert De Mangeleer: “Ik raad aan om een evenwichtige en complete meststof te gebruiken. Organische meststof is bijvoorbeeld ideaal. Ik kies sowieso voor organische meststoffen, omdat de voedingselementen daarvan beetje bij beetje door het bodemleven worden omgezet en door de plant opgenomen worden. Hierdoor groeien de planten heel rustig, wat een intensere smaak oplevert. Bovendien zit er een waaier aan hoogwaardige grondstoffen in verwerkt. Dat activeert het bodemleven en zorgt voor een gezond wortelgestel. En een gezonde plant die de tijd kreeg om te groeien, dat proef je gewoon op je bord!”

DCM Groenten & Fruit 18 kg + 10 % gratis - € 24,95

“Zoals je weet zijn tomaten mijn absolute favoriet. Ik heb een massa soorten in mijn tuin en serre, in alle kleuren, smaken en maten.”

Niet alleen een gebrekkige voeding, ook insecten kunnen roet in het eten gooien. Hoe pakken we dat aan?

Gert De Mangeleer: “Ik vermijd liever chemische gewasbeschermingsmiddelen. Gelukkig zijn er tegenwoordig heel wat efficiënte alternatieve oplossingen. Veel van deze oplossingen vind je terug binnen het gamma DCM Naturapy®. Zo heb je bijvoorbeeld kleine aaltjes om slakken op een natuurlijke manier te lijf te gaan, larven van lieveheersbeestjes tegen bladluizen en noem maar op. Ook producten zoals lavameel helpen me enorm om mijn tuin proper te houden. Middelen als lavameel werken als een fysische barrière en verhinderen insecten en schimmels om het gewas aan te tasten. Binnen het Naturapy gamma vind je een oplossing voor veel tuinproblemen, allemaal ontwikkeld met respect voor de natuur”

WIST JE DAT...

Larven van het lieveheersbeestje niet kunnen vliegen en beter ter plaatse blijven? De volwassen kevertjes kunnen immers na het uitzetten vertrekken. Deze larven kunnen elk tot wel 100 luizen per dag eten alvorens te verpoppen.


chef Gert De Mangeleer

collectie tomaat

Ingrediënten voor 4 personen

verschillende soorten mini tomaat, 10 stuks per persoon (white cherry, blackcherry, green grape, isis candy olijftomaat, millefleur, tigerette tomaat) 1 kg vleestomaat 10 gram grof zout Japanse gepekelde gember (sushi gember) 100 gram verse geitenkaas (eventueel Chavroux) 12 zure uitjes citrusafrikaan in drie kleuren (facultatief) olijfolie maldon zout

Bereiding

 1. Spoel de kerstomaatjes en emondeer ( emonderen wil zeggen dompel de tomaatjes enkele seconden in kokend water en leg direct nadien op ijswater, verwijder de pel ).
 2. Snij de vleestomaten in vier en mix, voeg het zout toe en laat uitlekken in een neteldoek. Bewaar de klare jus in de koelcel, opdat hij mooi ijskoud wordt.
 3. Plet de verse geitenkaas samen met wat zout tot een smeuïge crème en wrijf door een zeef.
 4. Hak de gember fijn. Snij de zure uitjes in schijfjes.

Presentatie

 • dresseer in een diep bord
 • doe onderaan in het bord een ronde met crème van geitenkaas, plaats daarop de kerstomaatjes speels door elkaar, zodat de verschillende kleuren mooi tot hun recht komen
 • leg op de helft van de tomaatjes een klein beetje gember
 • steek de uiringetjes tussen de tomaatjes en ook een drietal citrusafrikaantjes
 • kruid het gerecht met grof zout, sprenkel er een beetje olijfolie over
 • doe de klare tomaten jus in een kannetje en serveer apart aan tafel
TIP

Kweek van dit recept je eigen variant! Vanaf eind maart zijn er heel wat verschillende tomatensoorten verkrijgbaar in jouw tuincentrum.

De juiste voedingselementen ...
voor een volle ronde smaak

ACTIE

GRATIS 1 flesje DCM Vloeibare Meststof Groenten & Kruiden 400 ml (t.w.v. € 4,55)

Bij aankoop van twee zakken DCM Ecoterra® Groenten & Kruiden van 60 L.
Actie geldig van 01/04/18 tot 31/05/18 of tot einde voorraad.

STAP VOOR STAP
naar een
TOPGAZON

Altijd al gedroomd van een diepgroen, biljartvlak gazon? Met de juiste aanpak is dit absoluut mogelijk! Besteed zeker voldoende aandacht aan de voorbereidende fase, want goed begonnen is in dit geval dubbel gewonnen. Dit handige stappenplan zet je alvast op weg!

1

Spit

indien mogelijk enkele weken voor de aanleg de grond diep los en maak hem onkruidvrij, laat hem zo liggen, zodat hij kan zakken.

2

Bodemvoorbereiding

Met een aangepaste zuurtegraad (kalk) zal het gazon vlot voeding uit de bodem opnemen én bekomt men een indirecte werking tegen mos.

3

Strooi

voor je zaait DCM Organische Meststof Aanleg Gazon. Werk lichtjes in, maak de grond effen en druk licht aan.

4

Zaai

het graszaad en hark heel lichtjes in of rol de graszoden uit. Druk nadien aan met een rol.

5

Beregen

Als je beregent, gebruik dan voldoende water, want als je enkel de toplaag bevochtigt, droogt het graszaad snel opnieuw uit.

6

Maai & Bemest

Wacht met maaien tot het gras 8 cm hoog is. Maai de eerste keren niet korter dan 4 à 5 cm. Geef na de derde maaibeurt de eerste onderhoudsbemesting.

DE IDEALE
mix

Het gebruik en de ligging van je gazon bepalen de keuze van je graszaad. Moet het er te allen tijde schitterend bijliggen? Organiseren je kinderen dagelijks hun eigen wereldbeker voetbal tijdens de zomervakantie? Ben je gek van barbecueën op het gras, het liefst nog in het gezelschap van de hele wijk? Ligt je gazon aan de schaduwkant van het huis? Voor alle eisen die je aan je grasveld stelt is er een geschikt mengsel.

Speel- en sportgazon

Eigenschappen:

 • mooi en sterk gazon
 • snelle dichtgroei

DCM Graszaad Activo® Plus

DCM Graszaad Activo® Plus 1,5 kg - € 18,75

Schaduwgazon

Eigenschappen:

 • groeit probleemloos op schaduwrijke plaatsen
 • makkelijk in onderhoud

DCM Graszaad Ombra® Plus

DCM Graszaad Ombra® Plus 1,5 kg - € 19,20

Siergazon

Eigenschappen:

 • zeer fijne blaadjes
 • dichte grasmat voor normale betreding

DCM Graszaad Grazio® Plus

DCM Graszaad Grazio® Plus 1,5 kg - € 19,20

DCM Graszaad Riparo® Plus 1,3 kg - € 13,25

Geef kaalheid geen kans!

Tuinfeesten, hete zomers of bitter koude winters, verticuteersessies,... Je gazon krijgt het soms hard te verduren. Zorg er dus voor dat je het altijd voldoende kansen biedt om te herstellen. Als je te maken krijgt met kale plekken, herstel je die best meteen. Een ideaal product om je geteisterde grasveld nieuw leven in te blazen is DCM Graszaad Riparo® Plus. Dit graszaadmengsel kiemt uiterst vlot, waardoor je grasmat er in geen tijd weer piekfijn uitziet.

#ASK MATS

Mats Mees DCM-expert

Altijd handig om een specialist in huis te hebben die je met raad en daad bijstaat bij je tuinactiviteiten. We vuurden een aantal vaak gestelde vragen af op DCM-expert Mats, die ons naar goede gewoonte met kennis van zaken verder helpt.


Welke potgrond gebruik ik best bij het aanplanten?

Mats: “Geen! Het is een misverstand dat je potgrond gebruikt om aan te planten. Potgrond is daar niet voor geschikt. Zoals de naam het zegt is het bedoeld voor planten in een pot of plantenschaal. Daar vervangt het ‘gewone’ aarde, het is niet de bedoeling om het eraan toe te voegen.

DCM Vivimus® Universeel 60 L- € 8,10

Gebruik dus liever een bodemverbeteraar zoals DCM Vivimus® voor het aanleggen. Dat verteert bijzonder langzaam, waardoor je veel langer een goede bodemstructuur behoudt. In combinatie met de tuingrond vormt DCM Vivimus® het ideale groeimedium. Een eenvoudig proefje — doe een aanplant met en een zonder DCM Vivimus® — zal je ongetwijfeld overtuigen.”


Wat kan ik doen tegen mos in mijn gazon?

Mats: “Mosgroei is een hardnekkig probleem. In de meeste gevallen wordt het mos slechts tijdelijk aangepakt en groeit het snel terug. Het is een must om de oorzaken aan te pakken. De belangrijkste oorzaak van mos is een slechte groei van het gras zelf, waardoor mos meer ruimte en licht krijgt en de kans krijgt om te woekeren. Enkele tips om dit te verhelpen:

 • Een aangepaste besmesting met een indirecte werking tegen mos, regelmatige onderhoudsbekalking en verticuteren zijn noodzakelijk als je je mosproblemen uit de wereld wil helpen.
 • Te kort maaien remt de grasgroei, waardoor het mos licht krijgt om te groeien.
TIP

Kies voor een meststof met indirecte werking tegen mos die rijk is aan kalium, zoals DCM Gazon Pur®. Zo krijg je een sterkere grasmat die bovendien mooier dicht groeit.

DCM Gazon Pur® 20 kg - € 29,95

Wat is het voordeel van organische meststof?

Mats: “De organische meststoffen van DCM kun je vergelijken met een meergranenbrood. Net zoals dat brood rijk is aan voedingsstoffen voor de mens, bevatten de organische meststoffen van DCM onontbeerlijke ingrediënten voor de planten in je tuin. Elke grondstof geeft op haar eigen tempo voeding vrij tijdens de vertering in de bodem. Dit verteringsproces duurt ongeveer 100 dagen, zodat er voor minstens drie maanden voeding is voor de planten. De juiste keuze van grondstoffen, in de juiste verhouding, bepaalt de kwaliteit van de meststoffen. Hoe meer verschillende grondstoffen er gebruikt worden, hoe beter. Het restproduct van de vertering is bovendien humus, dat de bodemstructuur verbetert. Humus zorgt ervoor dat de bodem een mooie kruimelige structuur krijgt, waar zuurstof en water in de ideale verhouding aanwezig zijn. Het bodemleven én je planten varen er wel bij."


Is het altijd nodig om je gazon te bemesten?

Mats: “Je gazon mooi groen krijgen en houden heeft soms heel wat voeten in de aarde. Het vraagt een specifiek en aangepast bemestingsschema. Een onberispelijke grasmat is een voortdurend proces van vernieuwing van de grassprietjes. Bij elke maaibeurt wordt het gras beschadigd en moet het zich herstellen. Dit vraagt meer van het gras dan je denkt. Door je gazon drie keer per jaar te bemesten ― in het voorjaar, in de zomer en in het najaar ― zorg je voor voldoende energie voor een continue grasgroei, het hele jaar door. Resultaat: een dichte, groene grasmat, waarin mos en onkruid nauwelijks kansen krijgen. Het is geen toeval dat je bijvoorbeeld zo goed als nooit mos ziet op goed bemeste sportvelden. Bemeste gazons zijn bovendien beter gewapend tegen ziektes.”

#NOG VRAGEN?

Heb je een vraag omtrent de aanleg en onderhoud van je tuin of hoe je het beste je planten kan verzorgen? Onze Adviseurs helpen jou graag verder.

Stel hier je vraag

ELK GAZON ZIJN MENU

Een weelderig groen gazon dat blaakt van gezondheid: het is het kroonjuweel van elke zichzelf respecterende tuin en de trots van elke tuinier. Zo een grasmat komt er echter niet vanzelf. Bovendien stelt elk type gazon zijn eigen eisen.

Het - GROTE - gazontype

Eindelijk een mooi groen gazon zonder extra maaibeurten!

KENMERKEN: > 500 m²

FOCUS: Gezien de grote oppervlakte is het belangrijk dat de onderhoudsprijs per m² betaalbaar is.

PRODUCT: Ook bij een groot gazon volg je voor optimale resultaten een bemestingsschema met voor elke periode van het jaar een specifiek product. In het voorjaar DCM Gazonstart, in de zomer DCM Vital-Green Gazon en in het najaar DCM Gazonmeststof Najaar.

Het - ROBOT- OF MULCHMAAIER - gazontype

Ik heb weinig tijd en verkies en biomeststof in combinatie met een robotmaaier.

KENMERKEN: Gazon met robot- of mulchmaaier.

FOCUS: Ook bij robot- of mulchmaaien is bemesten noodzakelijk. Uit proeven blijkt dat de voeding die vrijkomt uit het versnipperde gras niet volstaat om het gazon in topconditie te houden. Een aangepaste bemesting blijft een must.

PRODUCT: DCM Easygran® Gazon Plus, een meststof met kalk en bacteriën voor een versnelde compostering van maairesten.

Het - ONLANGS AANGELEGDE - gazontype

Ons gazon is nog zo zacht en onkruidvrij. Pure ontspanning in de zomervakantie!

KENMERKEN: Tot 2 jaar oud.

FOCUS: Bij een jong gazon zijn de wortels het aandachtspunt: die zijn nog gevoelig. Ook moet het gazon nog dichtgroeien en aansterken.

PRODUCT: DCM Gazonmeststof is dé ideale meststof voor jonge, recent aangelegde gazons. De evenwichtige formule zorgt voor een rustige groei en sterke, actieve wortels. Bovendien krijgt je gazon dankzij deze meststof met magnesium de diepgroene kleur waar je het als tuinliefhebber voor doet.

Het - VERWAARLOOSDE - gazontype

We renoveerden onze woning en nu is onze tuin aan renovatie toe.

KENMERKEN: Vergeeld gazon met mos, vilt en/of kale plekken.

FOCUS: Ooit was je gazon de trots van je tuin, nu ligt het er maar belabberd bij. Als het een geruststelling mag zijn: opnieuw aanleggen is niet nodig. Een grondige renovatie volstaat om je gazon nieuw leven in te blazen. First things first: maak eerst komaf met mos en vilt , want dat is nefast.

PRODUCT: Gebruik in het voorjaar DCM Gazon Pur®, een meststof met indirecte werking tegen mos. Verticuteer het gazon om het dode mos en vilt te verwijderen. Door te verticuteren wordt ook de toplaag verlucht en krijgen de wortels weer voldoende zuurstof.

Wist je dat...

Vilt is een laag dood organisch materiaal afkomstig van maaisel, wortelresten, mos … Het vormt een ondoordringbare laag, waardoor de toplaag verstikt en er geen zuurtstofuitwisseling meer is tussen lucht en wortels. Bovendien dringt water niet meer in de grond, zodat de toplaag te nat blijft en mosgroei gestimuleerd wordt.

Van de tuinaanlegger naar jouw tuin

Stefaan Brouckaert - Tuinaanlegger

Tuinaannemer Stefaan kent het klappen van de zweep. In de loop der jaren heeft hij geleerd wat een gazon nodig heeft om gezond te zijn en te blijven. Het mag dus niet verwonderen dat hij een boontje heeft voor de producten van DCM. Hij is in het bijzonder wild van het nieuwe gazonproduct DCM Vital-Green Gazon en legt ons uit waarom.

Stefaan: “Mijn nieuwsgierigheid was gewekt toen ik vernam dat DCM Vital-Green Gazon oorspronkelijk uit de golfsport komt. Ik moest meteen denken aan die uitgestrekte, groene golfterreinen die er altijd in perfecte staat bijliggen. Nadien is het product blijkbaar ook opgepikt in andere sporten, met hetzelfde resultaat. Ik vroeg me af of het ook zou werken in een ‘gewone’ tuin, dus ik heb het meteen getest bij een van mijn klanten. Het resultaat was zeker de moeite waard: onmiddellijke groenkleuring door het ijzer en magnesium in de meststof, geen groeipieken, langdurige werking van 100 dagen ... Een natuurlijk groene kleur voor iedereen beschikbaar. Een absolute aanrader!”

“HET RESULTAAT WAS ZEKER DE MOEITE WAARD: ONMIDDELLIJKE GROENKLEURING”

Maak je eigen
insectenhotel

door DCM ambassadeur Wim Lybaert

Met het maken van een insectenhotel kan je de natuur een groot plezier doen. Je geeft er nuttige insecten onderdak mee en zorgt ervoor dat ze zich op een natuurlijke manier kunnen voortplanten.

1

Neem een houten wijnkist met een harde achterkant. Zoek een aantal dunne boomstammen of dikke takken, zaag ze in stukken en zet ze in de kist.

2

Elk dier heeft zijn favoriete interieur. Verzamel buisjes (vb. holle stengels van bamboe) voor solitaire bijen, sluipwespen, oorwormen ... en plaats ze tussen de stammetjes.

3

Dennenappels zijn een vijfsterrenhotel voor lieveheersbeestjes. Leg er een aantal in je hotel.

4

Boor een paar gaten in de stammen. Die vormen een perfecte schuilen nestelplaats voor insecten.

TIP

De ideale plaats voor je insectenhotel is een plekje met de openingen naar het zuiden, beschut tegen felle regen. Hang het minstens 50 cm boven de grond om andere insecteneters te verhinderen het hotel leeg te roven.

WELKE NUTTIGE INSECTEN TREK JE NU EIGENLIJK AAN?

Lieveheersbeestje

De larven van het lieveheersbeestje zijn echte veelvraten: per dag eten ze makkelijk tot 100 bladluizen op. Maar ook de volwassen lieveheersbeestjes zelf lusten wel een luisje. Zij zorgen op hun beurt weer voor eitjes en nieuwe larven en zo zorgt de natuur zelf voor een permanente cyclus van strijdkrachten in je leger tegen de bladluis.

Oorworm

Naast bloempotjes met stro kruipen oorwormen ook graag tussen het losse materiaal in een insectenhotel. In appelbomen zijn zij een belangrijke natuurlijke vijand in de strijd tegen appelbloedluis. Daarom kan het ook nuttig zijn om in de boomgaard een hotelletje op te hangen.

Gaasvlieg

Deze mooie groene vliegjes vind je 's winters vaak in de buurt van een zolderraam om daar te overwinteren. Door het ophangen van een insectenhotel kan je deze ook in de tuin laten overwinteren. De larven van de gaasvlieg zijn ware veelvraten. Naast bladluizen eten zij ook mijten, jonge rupsen en andere kleine organismen.

Sluipwesp

Sluipwespen zijn de sluipschutters onder de natuurlijke vijanden. Zij leggen stiekem eieren in hun gastheer. De larven van de sluipwesp voeden zich dan met de inhoud van hun gastheer. De volwassen sluipwespen voeden zich hoofdzakelijk met pollen en nectar. Bloeiende planten in de nabijheid zijn dus van cruciaal belang.

Pluk het leven

bloemen
met een missie

Het helpt natuurlijk als je bloemen en planten in vol ornaat staan, zodat hun kleurenpracht volop aan de sfeer bijdraagt. Een bloemenveldje in je tuin is niet alleen mooi, het kan ook heel nuttig zijn.

Met onze vier bloemenmengsels tover je schitterende kleuren in je tuin: DCM Bloemenmengsel Bestuivers trekt bestuivers aan voor een betere oogst van fruit en vruchtgroenten. De bloemenzaden in DCM Bloemenmengsel Lieveheersbeestjes zijn dan weer speciaal geselecteerd om lieveheersbeestjes te lokken. Die trekken ten strijde tegenbladluizen. De bloemsoorten in DCM Bloemenmengsel Nuttige Insecten trekken insecten aan die komaf maken met hun schadelijke soortgenoten. De bloemenzaden in DCM Bloemenmengsel Vlinders ten slotte lokken vlinders naar je tuin om het behoud van zeldzame soorten te stimuleren.

DCM Bloemenmengsel voor 10m² - € 9,90

TIP

PLUK JE EIGEN
BOEKET

Mooie bloemen voor in huis hoeven helemaal niet duur te zijn. Waarom trek je er niet zelf op uit om een kleurrijk boeketje bij elkaar te plukken? Ga af op je gevoel en kies de kleurencombinaties en bloemen die bij jou passen. De mogelijkheden zijn onbeperkt. Je kan bijvoorbeeld voor een bonte verzameling kleuren gaan, of net voor verschillende bloemsoorten met dezelfde kleur. Laat je leiden door je fantasie!

Praktisch
Neem de bloemen in je hand en bepaal de hoogte van de stengels. Knip ze op de gewenste lengte af, zet ze in een vaas en schik ze. Klaar!

"De natuur is aan de ene kant een complex gegeven, maar aan de andere kant zit er een grote logica in. Als je dat eenmaal onder de knie hebt, is biologisch tuinieren niet zo moeilijk."

De natuur als uitgangspunt

Tv-tuinier Wim Lybaert is een fervent pleitbezorger van biologisch tuinieren. Volgens hem is het op lange termijn zelfs een noodzaak. Hij vertelt ons waarom het zo belangrijk is en hoe we er zelf aan kunnen beginnen.

Wanneer kreeg je de ‘biologische’ microbe te pakken?

Wim Lybaert: “Ik maakte kennis met biologisch tuinieren in 2000. Ik had een volkstuintje en een van mijn collega-moestuiniers wijdde me in in deze wondere wereld. Ik ben dan zelf ook overgeschakeld op deze alternatieve vorm van tuinieren. In het begin gaat dat niet vanzelf. Je moet hardnekkige oude gewoonten afleren en leren begrijpen hoe de natuur in elkaar zit. Je neemt de grond als uitgangspunt en het duurt een tijdje vooraleer je helemaal snapt hoe dat werkt. De natuur is aan de ene kant een complex gegeven, maar aan de andere kant zit er een grote logica in. Als je dat eenmaal onder de knie hebt, is biologisch tuinieren niet zo moeilijk.”

Waarom vond je het belangrijk om die stap te zetten?

Wim Lybaert: “In de eerste plaats doe je het voor je gezondheid en die van je kinderen. Daarnaast is er natuurlijk het grotere plaatje. Ik ben ervan overtuigd dat we op lange termijn moeten overschakelen op biologische landbouw, want anders redt de wereld het niet. Anders zullen we onze aardbol eenvoudigweg ‘opconsumeren’. Vandaar ook dat ik de mensen probeer te overtuigen om biologisch te kopen.”

Houd je je daar zelf aan?

Wim Lybaert: “In de mate van het mogelijke wel, ja. Het is moeilijk om 100% consequent te zijn, maar met een aantal eenvoudige ingrepen kan je toch je steentje bijdragen. Het is vooral een kwestie van bewustzijn. Toen ik vroeger een probleem had in de tuin trok ik naar de winkel, vroeg ik de verkoper om een chemisch middeltje tegen de roestplekjes op mijn prei en het probleem was opgelost. Maar zo pleeg je roofbouw. Het bodemleven gaat naar de vaantjes en er komt gif op je planten. Nu zet ik in op preventie en als er toch iets misloopt probeer ik het op een alternatieve manier op te lossen.”

De natuur als bondgenoot, dus?

Wim Lybaert: “Klopt. Luisteren naar de natuur is de essentie. Vroeger zochten wetenschappers in labo’s uit met welke moleculen ze een schimmel of onkruid konden uitroeien. Maar dat heeft ongelooflijk veel neveneffecten. Iemand die jaar na jaar kunstmest, insecticiden, fungiciden en herbiciden gebruikt, schakelt de rol van de natuur uit. Gevolg: nuttige insecten sterven uit en ook de bodemvruchtbaarheid gaat achteruit, de humuslaag verdwijnt, net als de nuttige schimmels, bacteriën … Het is een heel kortzichtige manier om aan tuinieren te doen. Het is beter om te werken met de natuurlijke vijanden van de dieren of planten die problemen opleveren. In de professionele tuinbouw is dat ondertussen al een tijdje ingeburgerd maar – dankzij DCM Naturapy® – is het nu ook beschikbaar voor het brede publiek.”

Laurent Bernaerts - Technisch expert

Laurent Bernaerts, medewerker van Scientia Terrae Research Institute, is al meer dan twintig jaar actief op vlak van gewasbescherming. Hij dokterde onder andere een waarschuwingssysteem uit voor professionelen en particulieren, dat info geeft over insectenplagen, ziektes, onkruid ... Deze ‘plantendokter’ is alleszins enthousiast over de producten van het Naturapy®-gamma van DCM .

Laurent: “In het Naturapy®-gamma biedt DCM efficiënte onkruidbestrijdingsmiddelen aan op basis van pelargonzuur, een actieve stof die ook in de natuur voorkomt. Chemische onkruidbestrijders met glyfosaat liggen onder vuur, maar middelen op basis van pelargonzuur zijn een perfect alternatief. Pelargonzuur breekt in de bodem af, in koolstof en water, stoffen die alom in onze omgeving voorkomen en de bouwstenen vormen voor veel levende organismen. Bovendien laat het na toepassing snelle aanplant of herinzaai toe. Het doodt enkel onkruiden die voldoende geraakt worden. Het heeft dus geen zin om deze middelen preventief in te zetten, zoals vroeger dikwijls met antikiemende middelen werd gedaan.”

“CHEMISCHE ONKRUIDBESTRIJDERS MET GLYFOSAAT LIGGEN ONDER VUUR, MAAR MIDDELEN OP BASIS VAN PELARGONZUUR ZIJN EEN PERFECT ALTERNATIEF.”

Onkruid schaakmat

Gebruik gewasbeschermingsmiddelen veilig, lees voor gebruik eerst de productinformatie en het etiket, inclusief de passende waarschuwingszinnen en –symbolen.

Tips voor het inpotten

PLANTAFSTAND

Less is more, ook bij bloembakken. Je krijgt betere resultaten als je je bak niet volpropt met plantjes, want ze groeien als kolen. De ideale plantafstand voor de meeste eenjarige planten is ± 25 cm.

VOEDEN

Met voeden begin je best een goede maand na het oppotten. Vloeibare meststof is ideaal. Zorg er wel voor dat je de juiste dosis gebruikt.

DRAINAGE

Bloembakken, potten en kuipen — ongeacht het materiaal waaruit ze vervaardigd zijn — moeten voorzien zijn van afvoergaten in de bodem. Dat is nodig om het overtollige water te laten wegvloeien. Koop dus bakken met gaten of boor ze zelf. Om te voorkomen dat de drainagegaten verstoppen kan je een laagje DCM Hydrokorrel van enkele centimeters aanleggen.

BLOEI

Voor een rijke en langdurige bloei kies je best voor DCM Ecoterra® Geraniums & Bloeiende Planten. Klei en lavakorrels in deze potgrond zorgen ervoor dat de planten zelfs in de hete zomermaanden topfit blijven en de bloeistimulator met fosfor garandeert een aanhoudende bloemenpracht.

Onbeperkte bloemenweelde: ook de gemeente middelkerke ontdekt de troeven van DCM Ecoterra®!

S.O.S. BUXUS

De buxus heeft het de laatste tijd hard te verduren. Denken we maar aan de ravage die de beruchte buxusmot aanricht. Voor alternatieven kiezen is ook geen waterdichte oplossing, want die zijn niet altijd even geslaagd. Het komt er dus vooral op aan om je geliefde buxus zo goed mogelijk te wapenen tegen aanvallen van buitenaf. Voorkomen is hierbij beter dan genezen. Met een eenvoudig stappenplan houd je je buxus stralend en fit.

 • Zorg er eerst en vooral voor dat de buxus in optimale condities kan groeien door hem regelmatig te bemesten en te bekalken. Een goed gevoede plant zal van nature minder vatbaar zijn voor ziekten en insecten. Bemest daarom twee keer per jaar met DCM Meststof Buxus en bekalk in het najaar met DCM Groen-Kalk®.
 • Voorzie buxus regelmatig van een fijn laagje DCM Vitasilica® Lavameel. Lavameel vormt een fysische barrière die de plant minder toegankelijk maakt voor insecten en schimmels! Gebruik de DCM Poederverstuiver voor het verstuiven van lavameel.
 • Geef buxus regelmatig een douche met DCM Brandnetelgier om de plant mooi te houden.
 • Hang of plaats de DCM Mottenval in combinatie met het DCM Cydalima-Pheromone® om de buxusmot te vangen en te monitoren.
 • Bespuit je de plant met DCM Bladvoeding Olega® Groen indien er nog blad op de plant staat. Deze bladvoeding is rijk aan ijzer en bezorgt de plant opnieuw een intens groene kleur. Snoei de plant stevig terug en bemest met DCM Meststof Buxus indien de buxus geen blad meer draagt. De plant doet weer voldoende energie op om aan te sterken.

JANUARI

gezellige kamerplanten

FEBRUARI

zaaien en stekken: first things first

MAART

tijd voor de eerste bemesting van het jaar

APRIL

herstel je kale plekken

MEI

pot en plandmaand

JUNI

buitengewoon genieten

JULI

verwentijd voor je bloemen

AUGUSTUS

pluk de vruchten van je arbeid

SEPTEMBER

bekalken beperkt de verzuring

OKTOBER

plant nu je winterbloeiers

NOVEMBER

het ideale moment om aan te planten

DECEMBER

genieten geblazen!