Trefwoorden
Afbeelding

Alleen afbeeldingen met het bestandsformaat (JPG, JPEG, PNG) en een maximale bestandsgrootte van 4MB zijn toegestaan​​.

Mijn gazon is deze winter nogal zwaar ingepikt door zwarte vogels en merels

Mijn gazon is deze winter nogal zwaar ingepikt door zwarte vogels en merels, daarbij werden echt brokjes graszode uitgepikt. Nu zijn dat echt plekken waar bijna geen gras groeit. Wat voor beesten zochten die vogels dit jaar ?

Rudy |
1
Antwoord
7
Bekeken

Antwoord

DCM

Vermoedelijk hebben de vogels “gesmuld” van engerlingen of emelten in uw gazon.

  • Een engerling is de larve van een kever die tot de familie bladsprietkevers behoort. De meest bekende is de larve van de meikever, maar ook larven van de junikever en de rozenkever worden engerling genoemd. Een engerling heeft een karakteristiek uiterlijk: een duidelijk 'C'- vormig gekromd en geelwit rupsachtig lichaam met een bruine kop.
  • De larve van de langpootmug wordt emelt genoemd. Het is een taaie, grauwe, pootloze madeachtige larve. Een opvallend kenmerk van de larve zijn de zes uitsteeksels aan de achterkant van de larve. Engerlingen en emelten voeden zich met de ondergrondse delen (wortels) van de grasplant. De vraatschade kan zulke vormen aannemen dat hele delen van het gazon los komen te liggen en bijgevolg afsterven. Hierdoor krijgt het gazon her en der verdroogde, dode of zelfs kale plekken. Voor de bestrijding van engerlingen en emelten verwijzen wij u door naar http://www.edialux.be/nl/


In het algemeen zijn minder onderhouden gazons meer vatbaar voor schade veroorzaakt door engerlingen en emelten. Daarom is het essentieel om uw gazon regelmatig te voeden. In het algemeen is het aan te raden om regelmatiger te bemesten aan een lage dosis dan minder frequent te bemesten aan een hoge dosis. Preventief uw gazon bemesten kan met een organische meststof zoals DCM Gazonmeststof. Aangezien deze meststof organische fosforbronnen bevat voor een goede inworteling en stevig wortelstelsel, zal het schadebeeld na aantasting door engerlingen en emelten sneller verdwijnen en herstellen.

Zelf reageren?

Heb je zelf een gepast antwoord op deze vraag of heb je een andere mening deel deze dan met ons. (min. 20 tekens)